Pagėgių savivaldybė dėl darbų atlikimo pareiškė pretenzijas bendrovei „Kalibrus“

Per pastaruosius keletą metų Pagėgių savivaldybėje įgyvendintas ne vienas projektas. Vietos gyventojai ir miesto svečiai pastebi gražėjantį miestą, apylinkes, asfaltuojamas gatves, rūpestingai prižiūrimas viešąsias erdves.

2020 metų rudenį sudėti parašai ant dar vieno užbaigto didelio projekto darbų pabaigimo akto. Įgyvendintas projektas „Teritorijos Benininkų upelio atkarpoje, esančioje Pagėgių savivaldybėje, Pagėgiuose, Kraštovaizdžio tvarkymo projektas“. Konkursą darbus atlikti laimėjo uždaroji akcinė bendrovė „Kalibrus“.

Pagal projektą buvo numatyta sutvarkyti teritoriją, kuri apima Benininkų upelį ir jo pakrantes Pagėgių miesto ribose. Projektas skirtas kraštovaizdžio formavimui ir ekologinės būklės gerinimui gamtinio karkaso teritorijoje.

Minėto upelio pakrantėse tvarkomoje teritorijoje turėjo būti ne tik nupjauta žolė, tačiau plotuose, kur žolė sunykusi turėjo būti pašalinti invaziniai augalai, tose vietose žemės paviršius įdirbamas ir užsėjama žolių mišiniu. Teritorijos dalyse, kur krūmai ir kiti augalai buvo pašalinti, žemės paviršius privalėjo būti įdirbtas ir užsėtas žolių bei laukinių ir kultūrinių skirtingu laiku žydinčių margaspalvių gėlių sėklų mišiniu.

Techninėse specifikacijose nurodyta, kad gėlių asortimentui sudaryti į mišinį dedant laukinių bei kultūrinių skirtingu laiku žydinčių margaspalvių gėlių sėklų. Margaspalviai žiedai vejoje pražysta ankstyvą pavasarį ir žydi iki vėlyvo rudens. Vejoje gali būti net 70 rūšių gėlių, bet paprastai jų būna apie 30. Tai daugiausia laukinės gėlės ir kiti žydintys augalai – įvairūs katilėliai, ramunės, rugiagėlės, aguonos, sinvadai, neužmirštuolės, kraujažolės, facelijos ir kt. Žydinčioje vejoje galima pasėti ar pasodinti ir kultūrinių vienamečių ar daugiamečių gėlių – nemezijų, ešolcijų, nasturtų, krokų, tulpių, narcizų ir kt. Žydinčios pievos įrengimui buvo galima naudoti ir jau sukomponuotus specializuotus sėklų mišinius.

Pasak projektą kuravusio Pagėgių savivaldybės strateginio planavimo ir investicijų skyriaus specialisto Petro Kuzmarskio, anksčiau ši neprižiūrėta teritorija buvo virtusi kemsynu. Reikėjo įdėti daug darbo parengiant projektą ir paverčiant apleistą vietą sutvarkyta teritorija. Pagal projektą šioje vietoje turi žaliuoti medžiai ir žydėti pieva, kuri turi būti pjaunama kartą metuose. Tačiau dėl prastai įdirbtos žemės (atliktų darbų) to padaryti šiuo metu yra sudėtinga.

Šią vasarą pagėgiškiai ir miesto svečiai neišvydo žydinčios pievos, o dalis pasodintų medžių neprigijo. Šių metų rugsėjo mėnesį net du raštai apie pastebėtus trūkumus buvo nusiųsti darbus atlikusiai UAB „Kalibrus“ (direktorius Kęstas Komskis). Pasirašydama rangos sutartį (Nr.A3-159 „Kraštovaizdžio formavimas ir ekologinės būklės gerinimas gamtinio karkaso teritorijoje“) bendrovė raštiškai įsipareigojo per 5 metų garantinį laikotarpį neatlygintinai pašalinti trūkumus arba atlyginti užsakovui patirtas išlaidas šalinant defektus (Pagėgių savivaldybei). Šių metų rugsėjo 23 dienos Pagėgių savivaldybės siųstame rašte buvo nurodyta medžių atsodinimo darbus atlikti iki š.m. spalio 15 dienos.

„Mūsų reikalaujami darbai iki šiol neatlikti. Trūkumai pasimatė šiemet, todėl iš projekto vykdytojų išsireikalausime, kad viskas būtų taip, kaip buvo numatyta projekte. Pinigai sumokėti ir darbai turi būti atlikti kokybiškai. Jei kažkas nepavyko, tam ir yra garantinis laikotarpis. Tai mūsų visų turtas ir tai ką sukuriame bendromis jėgomis turime saugoti bei prižiūrėti“, sakė Pagėgių savivaldybės meras Vaidas Bendaravičius.

Pagėgių savivaldybės informacija

erwsed
Dalintis
Skip to content