Aptarta Sveikatos apsaugos ministerijos rengiama reforma

Šią savaitę, lapkričio 23 d., Pagėgių savivaldybės meras Vaidas Bendaravičius, kartu su pavaduotoju Edgaru Kuturiu ir administracijos direktoriumi Virginiju Komskiu su Tauragės, Šilutės ir Pagėgių gydymo įstaigų atstovais aptarė šalies valdžios planuojamą sveikatos priežiūros reformą.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) šiemet parengė sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reformą, kurios įgyvendinimui numatė skirti beveik 800 mln. Eurų. Iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo fondo (RRF) šiai pertvarkai numatoma 268 mln. eurų, o iš Europos Sąjungos investicijų – 530 mln. eurų.

Su tuo susijusi siūloma pirminės sveikatos priežiūros pertvarka, siūlant mažų ligoninių ir kitų savivaldybių įstaigų pagrindu kurti bendruomenės sveikatos, ilgalaikės priežiūros paslaugų tinklus, taip pat struktūriškai arba funkciškai per bendradarbiavimo sutartis įstaigas apjungti. Savivaldybės pačios spręstų, ar bendruomenėms sveikatos paslaugas teiks ligoninės, ar poliklinikos, ar atskiros įstaigos, turinčios bendradarbiavimo sutartis.

„Esame suinteresuoti, kad Pagėgiuose išliktų Viešoji įstaiga „Pagėgių pirminės sveikatos priežiūros centras“. Skiepijimas nuo COVID-19, kurį atlieka mūsų PSPC, dar kartą įrodė, kad tokiose ir panašiose situacijose mes galime remtis tik savo pajėgomis. Reforma kelia labai daug klausimų, o mūsų didžiausias rūpestis yra, kaip išlaikyti pirminį sveikatos paslaugų teikimą ir kaip į mūsų savivaldybę pritraukti naujų medikų“, – sakė meras V. Bendaravičius.

Sparčiai senstant visuomenei stebimas nepakankamas ilgalaikės priežiūros paslaugų prieinamumas, todėl susitikimo metu kalbėta, kad savivaldybėje tikslinga gerinti kompleksinių (socialinės ir sveikatos priežiūros) ir integruotų paslaugų prieinamumą gyventojams, sukuriant tvarų ilgalaikės priežiūros paslaugų teikimą.

Įgyvendinant ilgalaikės priežiūros paslaugų teikimo reformą, investicijos būtų kreipiamos į žmogiškųjų išteklių ir infrastruktūros pajėgumus, reikalingų ilgalaikės priežiūros paslaugų teikimui,didinimui. 
Ilgalaikės priežiūros paslaugų teikimo reformos tikslai:

  • įdiegti ilgalaikės priežiūros paslaugų modelį;
  • integruoti asmens sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų teikimą, sudarant sąlygas asmeniui kuo ilgiau savarankiškai gyventi bendruomenėje;
  • užtikrinti atitinkančių sveikatos būklę sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų integruotą teikimą;
  • pėsti ambulatorinių slaugos paslaugų namuose teikimą;
  • stiprinti kokybės elementus stacionarinėje grandyje.

Susitikimo pabaigoje nutarta glaudžiau bendradarbiauti ir konsultuotis su Tauragės ir Šilutės gydymo įstaigomis, kad Pagėgiuose būti tinkamai pasirengta naujos sveikatos apsaugos reformos įgyvendinimui ir tinkamų paslaugų užtikrinimui vietos gyventojams.

Pagėgių savivaldybės informacija

Dalintis
Skip to content