Pagarbos ir atminties salvės Klaipėdos krašto susivienijimui su Lietuva 100-mečiui

Tauta gyva, kol mena, kol gerbia, įprasmina. Tautos didžiavyrių nuopelnai, darbai, nulėmę valstybės tėkmę, išlikimą, tapatumą mus įkvepia, orientuoja, įpareigoja. Leidžia būti unikaliais, su savo autentišku tautos veidu tautų vandenyne ir didele viltim, kad dar būsim, kaip tauta dar neišnyksim.

Tokioms mintims ir nuteikė Pagėgių Algimanto Mackaus mokinio Rolando Gečo (vadovė Irena Ubartienė) ir Pagėgių meno ir sporto mokyklos mokinių choro (vadovės Evelina Norkienė ir Regina Pilkionienė) patriotinės dainos bei garbūs svečiai, kurie sveikino pagėgiškius, miesto svečius ir visą Mažąją Lietuvą ypatingo Klaipėdos krašto suvienijimo su Didžiąja Lietuva 100 – mečio jubiliejaus proga. Sveikinimo žodžiai skambėjo iš mero Vaido Bendaravičiaus lūpų, Pagėgius sveikino Lietuvos Respublikos Seimo nariai Ričardas Juška ir Valdas Rakutis, Lietuvos Šaulių sąjungos vadas Linas Idzelis, Lietuvos šaulių sąjungos V.Putvinskio-Pūtvio klubo prezidentas Stasys Ignatavičius, Lietuvos šaulių sąjungos Kęstučio šaulių 7-os rinktinės vadas atsargos majoras Kęstutis Bauža. Nuoširdžiai visus sveikino savanorio Jono Šimkaus brolio anūkė Rasa Šimkutė. Perskaitytas ir bičiuliškas sveikinimas Pagėgiams iš Čikagos, nuo Mažosios Lietuvos draugijos ir fondo pirmininko, kunigo Valdo Aušros.

Šventinės iškilmės prasidėjo prie paminklinio ženklo savanoriams Jonui Šimkui ir Jurgiui Civinskui. Čia simboliškai buvo atidengti LŠS Pagėgiams padovanoti suoleliai, savivaldybės Meras ir Šaulių sąjungos vadas padėjo pagarbos gėlių ir eisenos vadui davus komandą, didžiulė minia, laikydama 100 metrų trispalvę, pajudėjo miesto parko link. Žingsnių tempą diktavo Lietuvos kariuomenės karinių jūrų pajėgų orkestro būgnininkai. Eiseną puošė Lietuvos šaulių sąjungos LDK Kęstučio Tauragės 7-osios rinktinės šauliai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės pareigūnai.

Parko link, Birutės gatvėje, eisenos dalyviai galėjo matyti kraštietės architektės Gintarės Marozaitės pagamintą parodą „Tu davei pradžią“, kurią apžiūrėti pagėgiškiai ir miesto svečiai galės dar porą mėnesių, na o Pagėgių miesto parke minia sustojo šaulių savanorių, kilusių iš Pagėgių apylinkių, pagerbimui, išklausė naujų Šaulių sąjungos narių priesaikas, driokstelėjo dedikacinės pagarbos salvės už savanorius, už Mažąją Lietuvą, už Lietuvą.

Kultūros centre visų laukė puodelis šiltos arbatos, svečių sveikinimai, profesoriaus Domo Kauno pranešimas, Karinio jūsų laivyno orkestro koncertas. Susirinkusieji buvo pakviesti video reportažo „Kaip Pagėgių kraštas minėjo Klaipėdos krašto 100-metį“ peržiūrai.

Kaip žinia, kasdienybė kupina kasdienių, smulkių darbų, kurie atrodytų yra tiesiog pareiga ir darbas. Bijome kartais patikėti, kad dirbame ir didelius darbus Lietuvai ir kad nuo pagarbaus požiūrio į vieną ar kitą dalyką gimsta istorija. Renginį vainikavo Lietuvos šaulių sąjungos įsteigtų ženklelių „Už darbą Mažajai Lietuvai“ įteikimo ceremonija. Ženklelį, kaip padėką, įvertinimą ir simbolinį įpareigojimą, iš Vado rankų gavo lietuvių kalbos ir istorijos mokytojai, kultūrininkai, visuomenininkai, įstaigų vadovai, darbuotojai. Iškilaus šaulio V.Putvinskio-Pūtvio klubo prezidentas Stasys Ignatavičius merui Vaidui Bendaravičiui įteikė proginį klubo medalį, sukurtą specialiai šiems jubiliejiniams metams. Buvo padėkota šio renginio darbo grupės nariams, garbūs svečiai ir visi norintys pasirašė Amžinojoje Rambyno kalno knygoje.

Dera padėkoti renginio organizatoriui – Pagėgių savivaldybės kultūros centrui, partneriams – Vydūno Viešajai bibliotekai ir Martyno Jankaus muziejui, Algimanto Mackaus ir Johaneso Bobrovskio gimnazijų bendruomenėms.

Graži diena, puošnus ir kupinas plazdančių vėliavų, tautinių kostiumų ir šypsenų renginys jau tapo istorija, tačiau būtinybės tai prisiminti suvokimas išliks ilgam ir taps gražiu įrašu ateities pagėgiškiui, nes Tautos didžiavyrių darbai ir žygiai kviečia ir įpareigoja.

Daugiau renginio akimirkų Pagėgių savivaldybės kultūros centro Facebook paskyroje: 1 dalis, 2 dalis.

Pagėgių savivaldybės administracijos
Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė
Ingrida Jokšienė

Nuotraukos Astos Andriulienės

Dalintis
Skip to content