Šeivamedžio vertė ir nauda

Šeivamedis yra neatsiejama Mažosios Lietuvos ir Klaipėdos krašto dalis. Anksčiau vietos gyventojai iš jo žiedų gamindavo sirupą, vyną ir užpilus, kuriuos naudodavo kaip vaistą – uždegimams slopinti, skatinti prakaitavimą. Jo geriama,  kai sergama kvėpavimo takų ir inkstų ligomis, skaudanti burna ir gerklė gydyta skalaujant. Tradiciškai šeivamedžio žydėjimas įsibėgėja birželio mėnesio antroje pusėje, tačiau dėl šių metų šilumos antplūdžio jis išskleidė žiedus savaitę-dviem anksčiau.

2024 m. birželio 8 d. grupė lumpėniškių ir svečių rinkosi ant Rambyno kalno pasiklausyti, pasimokyti apie šeivamedžio naudą ir pasigaminti iš jo šampano. Užsiėmimą vedė žinoma šio krašto šviesuolė ir edukatorė Giedrė Skipitienė. Kad gamybos laikas neprailgtų patys dalyviai išsikepė vofelių, kuriais dalinosi su lankytojais, atvykusiais pasigrožėti Rambyno kalno apylinkių ir Nemuno vingio grožiu.

Metodinis užsiėmimas ir praktinės dirbtuvės yra dalis Lietuvos respublikos Žemės ūkio ministerijos iš dalies finansuojamo paramos projekto Nr. NPKB-24-R-469 dalis, kurį įgyvendina asociacija kaimo bendruomenė „Lumpėnų strazdas“. Projekte taip pat numatyta paskaita apie šio krašto šviesuolę Evą Jankutę, kuri vyks birželio 21 d. (šį penktadienį) nuo 17 val. Martyno Jankaus muziejuje. Paragauti pagaminto šampano ir pasiklausyti ilgametės dainų šventės solistės Airidos Mockutės koncerto kviečiame 2024 m. liepos 19 d. į Lumpėnus.

tero
taip
lop
Dalintis
Skip to content