Nušurmuliavo pirmosios Pagėgių savivaldybės kraštiečių sueituvės

Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos Globalios Lietuvos departamento inicijuota Diasporos politika savivaldybėse pasiekė ir Pagėgius. Mažais žingsneliais, pamažu dirbama tam, kad į pasaulio medijas būtų ištransliuota visa įmanoma informacija apie Pagėgių kraštą, kuri gali praversti išvykusiems gyventi kitur mūsų savivaldybės žmonėms, galbūt jau šiandien planuojantiems grįžimą į Lietuvą, į Pagėgius.

Pagėgių savivaldybė kol kas negali pasiūlyti ypatingų lengvatų norintiems kurti verslus, įsigyti nekilnojamo turto ar rasti darbus – visam tam reikalinga skirti papildomas biudžeto lėšas, tačiau yra begalė kitų veiklų, kurioms reikia tik gero noro ir kūrybiškumo, ką ir pademonstravo joninių dieną įvykusios kraštiečių sueituvės.

Pirmiausia nutarta „susiskaičiuoti“, atnaujinti kontaktus su lietuvių bendruomenėmis ir skleisti žinią jose veikiantiems buvusiems pagėgiškiams. Po terminu „pagėgiškiai“ įdėta bendrinė prasmė ir šiuo atveju pagėgiškis yra ir gyvenęs Rukuose ir Kulmenuose, Palumpiuose, Bitėnuose ir Opstainiuose, Panemunėje, Vilyškiuose, Natkiškiuose, Stoniškiuose ir Plaškiuose, Lumpėnuose ar Mažaičiuose.

Sueituvių dalyvius sveikino ir gausiu sugrįžusiųjų dalyvavimu džiaugėsi Pagėgių savivaldybės vicemerė, pavaduojanti merą Ligita Kazlauskienė, Diasporos politikos įgyvendinimo Pagėgių savivaldybėje darbo grupės pirmininkė Aušra Zongailienė. Savo dalyvavimu šventę pagerbė Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos Globalios Lietuvos departamento Grįžimo į Lietuvą skyriaus vedėjas Tadas Kubilius. Svečias linkėjo kasmet surinkti kuo didesnį būrį buvusių pagėgiškių, iš ko, pasak vedėjo, vėliau gali generuotis įvairios bendravimo, bendradarbiavimo idėjos, gimti įvairūs grįžimo į Lietuvą scenarijai ir modeliai.

Visą dieną, kaip ir dera Joninėse, pylęs lietus neišgąsdino norinčių susitikti ir per penkiasdešimt jų susėdo baigiamoje įrengti Martyno Jankaus daržinėje, kad pasidalinti emocijomis, paklausyti atlikėjos Raimondos Vaičiūtės atliekamų džiazinių kompozicijų lietuvių estradinių dainų motyvais, išgirsti Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos, Pagėgių savivaldybės kultūros centro ir Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejaus vadovių pranešimus apie įstaigose teikiamas kultūrines paslaugas. Diasporos darbo grupės pirmininkė dėkojo Pagėgių savivaldybės Garbės ambasadorėms Jūratei Jablonskytei Caspersen ir Rūtai Matimaitytei. Čia pat buvo išprovokuotas tapti ambasadoriumi Pagėgius mylintis ir globojantis, garsus Lietuvos kompozitorius Aras Žvirblys, kuris davė pažadą dar nuoširdžiau dirbti Pagėgiams.

Neišgąsdino lietus ir norinčių pabendrauti prie arbatos puodelio, skanauti naminio sūrio, o visiems dainuojant Pagėgių himną, vicemerės ir svečias iš Vilniaus pasodino kraštui būdingą šventą medelį šermukšnį ginantį nuo piktų dvasių ir nuo šiol kviesiantį kasmet, trečią rugpjūčio penktadienį, Pagėgių miesto šventės išvakarėse, suskristi visus tarsi paukščius iš visų pasviečių, ir paragauti iš meilės ir ilgesio subrandintų šermukšnio uogų.

Pagėgių savivaldybės Diasporos politikos įgyvendinimo grupės informacija

Nuotraukos Astos Andrulienės

Dalintis
Skip to content