Krašto apsaugos ministerijos atstovai susitiko su Vilkyškių seniūnijos gyventojais dėl planuojamo steigti karinio poligono Tauragės regione

Rugpjūčio 28 dieną Vilkyškių seniūnijos gyventojai buvo kviečiami į susitikimą su Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos atstovais dėl planuojamo steigti karinio poligono Tauragės regione. Į susitikimą su gyventojais atvyko LR krašto apsaugos viceministras Renius Pleškys ir viceministro patarėjas Vytautas Paršeliūnas, LR seimo nariai Ričardas Juška ir Romualdas Vaitkus. Susitikime dalyvavo Pagėgių savivaldybės meras Vaidas Bendaravičius, vicemerė Ligita Kazlauskienė, Vilkyškių seniūnijos seniūnas Darius Jurkšaitis.

Valstybės gynimo taryba dar birželio mėnesį priėmė sprendimą steigti Lietuvos kariuomenės poligonus (su būtina jų veiklai reikalinga infrastruktūra) Tauragės regione. Numatyta, kad steigiamuose Tauragės ir Šilalės kariniuose poligonuose vyks Lietuvos kariuomenės karinės technikos manevravimo pratybos, šie poligonai neturės visiško karinės teritorijos statuso – šaudyklų juose nebus, kovinis šaudymas nevyks ir nevažinės sunkioji karinė technika. Tačiau vietos gyventojai tokiu sprendimu nesidžiaugia, todėl jau kurį laiką vyksta susitikimai ir diskusijos su krašto apsaugos ministerijos bei vietos savivaldos atstovais.

„Būtinybę įkurti du naujus Lietuvos kariuomenės karinius poligonus ir sukurti jų efektyvų naudojimą užtikrinančią infrastruktūrą padiktavo geopolitinė situacija – Rusijos vykdoma atvira karinė agresija prieš Ukrainą, kenkianti Lietuvos ir visos Europos saugumui,“ – sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas. Pasak jo, intensyvi Lietuvos kariuomenės modernizacija, išaugęs Lietuvoje dislokuotų NATO pajėgų ir į pratybas atvykstančių sąjungininkų karių skaičius, turimų karinių objektų perkrova reikalauja naujos karių treniravimuisi reikalingos infrastruktūros.

 „Nors yra teigiama, kad dėl steigiamų poligonų vietos gyventojų gyvenimo kokybė nenukentės ir didelių nepatogumų nesukels, tačiau man yra suprantami gyventojų nuogąstavimai ir jų išreikštas nepasitenkinimas. Vietos gyventojai neigiamai vertina poligonų steigimą netoli jų namų, kiti nerimauja dėl masinio miškų kirtimo, kai kurie bijo dėl savo saugumo. Kalbant apie Pagėgių savivaldybę, daugiausia nepatogumų gali patirti Vilkyškių seniūnijos Aušgirių, Adomiškių ir Pagenaičių kaimų gyventojai, ypač ūkininkai, kadangi šioje teritorijoje numatytos poligono ribos. Vietos gyventojai teigia, kad žemės pardavimo kaina gali nukristi, jie taip pat nuogąstauja dėl garso.“ – teigia Pagėgių savivaldybės meras Vaidas Bendaravičius.

Šio susitikimo metu buvo nuspręsta, kad artimiausiu metu Pagėgių savivaldybės meras Vaidas Bendaravičius kartu su vietos bendruomenėmis teiks pasiūlymus Krašto apsaugos ministerijai ir Seimo nariams. Nors liko neatsakytų vietos gyventojams rūpimų klausimų, Krašto apsaugos ministerijos atstovai patikino, kad bus atsižvelgta į vietos gyventojų interesus ir bus toliau tęsiamas dialogas su vietos bendruomenėmis.

buvo1
buvo3
buvo5
buvo2
buvo
Dalintis
Skip to content