Nuo gegužės 1 d. privalomas šunų, kačių ir šeškų ženklinimas

Lietuvos Respublikos Seimui priėmus Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, nuo 2021 m. gegužės 1 d. įsigaliojo privalomas gyvūnų augintinių – šunų, kačių ir šeškų ženklinimas mikroschemomis ir jų registravimas Gyvūnų augintinių registre. Iki 2022 metų gegužės 1-os dienos Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas numato, kad visų gyvūnų augintinių (šunų, kačių ir šeškų) savininkai privalo juos paženklinti poodinėmis mikroschemomis ir užregistruoti. 

Gyvūnų ženklinimo procedūra daugeliui gyvūnų savininkų gali kelti nerimą, kadangi mikroschemos įterpimas gyvūnui gali pasirodyti sudėtinga ir nemaloni augintiniui procedūra. Tačiau baimintis tikrai nėra ko, mažytė, grūdo didumo mikroschema saugiai ir greitai įterpiama po oda tarp gyvūno menčių, jam nė nespėjus pajusti.

Vadovaujantis Socialinės pašalpos gavėjų ir gyvūnų globėjų laikomų kačių, šunų ir šeškų privalomo ženklinimo ir registravimo išlaidų kompensavimo tvarkos aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2021 m. gruodžio 29 d. nutarimu Nr. 1145 „Dėl Socialinės pašalpos gavėjų ir gyvūnų globėjų laikomų kačių, šunų ir šeškų privalomo ženklinimo ir registravimo išlaidų kompensavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, reglamentuota socialinės pašalpos gavėjų, socialinę pašalpą gaunančių pagal Lietuvos Respublikos piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą (toliau – socialinės pašalpos gavėjai), laikomų kačių, šunų ir šeškų (toliau – gyvūnai augintiniai) ženklinimo ir registravimo išlaidų kompensavimo iš valstybės biudžeto lėšų tvarka (toliau – Kompensavimo tvarka).

Pagal Kompensavimo tvarką už gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo paslaugas, suteiktas iki 2022 m. gegužės 1 d. kompensuojamos išlaidos (už 1-o gyvūno augintinio paženklinimo ir registravimo paslaugas – ne daugiau kaip 15 Eur (įskaitant PVM)) socialinės pašalpos gavėjams už jų laikomus ne daugiau kaip 3 gyvūnus augintinius, atvestus iki 2021 m. gegužės 1 d.
Kviečiame pasinaudoti kompensacija, t. y.  kreiptis į privačius veterinarijos gydytojus arba gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo paslaugas teikiančius asmenis dėl gyvūnų augintinių paženklinimo ir registravimo Gyvūnų augintinių registre.

Daugiau informacijos galite rasti šioje interneto svetainėje:
https://www.nma.lt/index.php/naujienos/informacija-socialiai-remtiniems-gyvunu-augintojams-bei-gyvunu-globejams-/40644

Raginame nelaukti paskutinės dienos augintiniams paženklinti ir užregistruoti bei tuo pasirūpinti jau dabar. Paženklinę augintinį būsite tikri, kad prapuolus mylimam gyvūnui, galimybių jį surasti turėsite nepalyginamai daugiau nei ieškodami jo be šios veiksmingos atpažinimo priemonės.

Auginkime atsakingai.

Dalintis
Skip to content