Kviečiame susipažinti su lapkričio 24 dieną vykusios Klaipėdos krašto metams pažymėti skirtos konferencijos „Etnografinio Mažosios Lietuvos regiono kultūrinis savitumas” rezoliucija

Rezoliucijoje akcentuojama, kad etnografinio Mažosios Lietuvos regiono etninė kultūra pasižymi itin savitais bruožais, tačiau šis regionas XX a. istorijos verpetuose prarado didžiąją dalį savo vietos gyventojų ir buvo ignoruojamas per visą sovietinį laikotarpį, todėl daugelis savitų etnografinio Mažosios Lietuvos regiono papročių ir etnokultūrinių vertybių sunyko arba liko puoselėjami tik pavienių krašto gyventojų.

Rezoliucija siekiama užtikrinti nuoseklią pagalbą krašto etinės kultūros išsaugojimui bei plėtrai, todėl kreipiamasi į regiono savivaldos, mokslo, švietimo, kultūros institucijas bei bendruomenes raginant imtis iniciatyvos dėl etnografinio Mažosios Lietuvos regiono etninės kultūros išsaugojimo bei jos išteklių panaudojimo.
 
Regiono savivaldybės raginamos priimti regioninį susitarimą dėl krašto etninės kultūros globos ir imtis lyderystės. Jos kviečiamos pasirūpinti etninės kultūros plėtros įtraukimu į savivaldybių strateginius planus, tinkamu etninės kultūros puoselėjimo veiklų finansavimu, sąlygų krašto etninės kultūros pažinimui sudarymu regiono švietimo ir kultūros įstaigose, premijos už Mažosios Lietuvos etninės kultūros puoselėjimą įsteigimu.
 
Mažosios Lietuvos regione veikiančios mokslo įstaigos kviečiamos skirti išskirtinį dėmesį etnografinio Mažosios Lietuvos regiono etninės kultūros ir istorijos tyrimams. Regiono ugdymo įstaigos, saugomų teritorijų direkcijos, bendruomenės prašomos nuosekliai rūpintis krašto etninės kultūros išsaugojimu savo veiklos srityse ir bendradarbiaujant tarpusavyje.
 
Taip pat kreipiamasi į Lietuvos kultūros tarybą prašant remti kultūros, švietimo ir mokslo institucijų įgyvendinamas veiklas, skirtas etnografinio Mažosios Lietuvos regiono nematerialaus kultūros paveldo vertybių išsaugojimui ir populiarinimui.
Su rezoliucija galima susipažinti Etninės kultūros globos tarybos svetainėje: https://ekgt.lt/…/Konferen…/Rezoliucija%202023-11-24.pdf
 
EKGT informacija
Dalintis
Skip to content