Planuojama keisti vietinės rinkliavos dydžius

UAB Tauragės regiono atliekų tvarkymo centras (TRATC), pastaruoju metu susiduriantis su dideliais finansiniais sunkumais, Pagėgių savivaldybei pateikė prašymą keisti atliekų tvarkymo kainas. Jei šiam siūlymui bus pritarta, bus perskaičiuotas mokestis už šiukšlių išvežimą gyventojams bei juridiniams asmenims.

Šiukšlių deginimas – brangi alternatyva

TRATC informuoja, kad dėl karo Ukrainoje, infliacijos bei sumažėjusių pajamų, smarkiai išaugo įmonės kaštai. 2022 metus TRATC baigė nuostolingai, o šiemet taip pat nepavyko sustabdyti įsiskolinimų, nepakanka lėšų atsiskaityti su vežėjais ir kitais paslaugų tiekėjais. Todėl atsirado būtinybė peržiūrėti bei didinti rinkliavos dydžius. Neatsiskaičius su vežėju, šis grasina nebevežti atliekų, o kiti paslaugų tiekėjai – teismais.

Įmonė informuoja, kad didžiausią įtaką kaštų šuoliui turi taršos mokesčio tarifo padidėjimas nuo 15 iki 50 eurų už kiekvieną į sąvartyną pašalintą atliekų toną, technikos eksploatavimo, darbo užmokesčio, elektros kainų kilimas bei atliekų deginimo paslaugos kaina. Siekdama sumokėti kuo mažiau taršos mokesčio bei sumažinti šalinamų atliekų kiekį sąvartyne, TRATC planuoja vis daugiau atliekų deginti. Tačiau ši alternatyva irgi nėra pigi – numatoma, jog deginimo paslauga įmonei 2024 metais kainuos net 385 tūkst. Eur., o tai yra net 75 proc. daugiau nei 2020 metais.

Mokesčio augimas neišvengiamas

Jei Pagėgių savivaldybės taryba pritars pateiktiems TRATC siūlymams, nuo naujų metų didėtų ir 1 tonos atliekų sutvarkymo kaina, ir vietinės rinkliavos mokestis. Nuo 2024-ųjų prašoma 1 tonos atliekų sutvarkymo kainą kelti iki 151 Eur (be PVM). Šiuo metu šis mokestinis dydis yra 129,37 Eur (be PVM). Verta paminėti, kad analogiška kaina nustatyta ir Tauragės, Jurbarko bei Šilalės savivaldybėse.

Atkreiptinas dėmesys, kad 1 tonos komunalinių atliekų sutvarkymo kaina Tauragės regiono savivaldybių tarybų paskutinį kartą buvo tvirtinama tik 2020 metais.

To pasekoje, neišvengiamas ir vietinės rinkliavos dydžių pokytis. TRATC pabrėžia, kad būtų užtikrintas tinkamas paslaugų tiekimas, Pagėgių savivaldybės mokėtojams rinkliavos dydžiai turi būti didinami. Kainų šuolis per mėnesį siektų apie 2,22 Eur individualių namų (100 kv. m., maksimaliai rūšiuojantys) gyventojams ir apie 1,59 Eur gyvenantiems butuose (50 kv. m.).

Kitos Tauragės regiono savivaldybės (Tauragės, Šilalės) taip pat tvirtina naujus rinkliavos dydžius.

Verta paminėti, kad siekiant išvengti ryškaus mokesčio didėjimo ateityje, visi Tauragės regiono gyventojai raginami atsakingai rūšiuoti susidariusias atliekas.

Kaip šis pakilimas paliestų Pagėgių savivaldybės individualių namų ir butų gyventojus, pateikiame lentelėje:  

Nekilnojamo turto objektas

Mėnesio įmoka

(šiuo metu galiojanti), Eur

Mėnesio įmoka

(po įkainių perskaičiavimo), Eur

Padidėjimas per mėnesį, Eur

Individualus namas (100 kv.m., maksimaliai rūšiuojantys gyventojai), Eur

4,67

6,89

2,22

Butas (50 kv.m.), Eur

3,33

4,92

1,59

 

Dalintis
Skip to content