Diasporos politikos įgyvendinimo keliu

Lietuvos Vyriausybei paakinus, kiekvienoje šalies savivaldybėje pradėta rūpintis bendravimu, kontaktų palaikymu su kažkada išvykusiais iš gimtinės asmenimis. Pagėgių savivaldybė taip pat jungiasi prie Užsienio reikalų ministerijos iniciatyvos „Globali Lietuva“ ir jau planuoja įvairias veiklas su po pasaulį išsibarsčiusiais kraštiečiais.

Š.m. vasario 2 dieną, įvyko pirmasis Diasporos politikos įgyvendinimo Pagėgių savivaldybėje darbo grupės narių susitikimas. Darbo grupės pirmininkė – vicemerė Aušra Zongailienė į susitikimą sukvietė visus darbo grupės narius bei garbingą viešnią – Pasaulio lietuvių bendruomenės kultūros komisijai vadovaujančią, Šveicarijoje gyvenančią, kone žymiausią šių dienų pagėgiškę – Jūratę Jablonskytę – Caspersen.

Jūratė Caspersen dažna viešnia Lietuvoje ir Pagėgiuose, jos iniciatyva, Pagėgių savivaldybės viešoji Vydūno biblioteka kasmet nominuoja labiausiai kultūrinėje – literatūrinėje veikloje nusipelniusius ir jau pasiekusius gyvenimo aukštumų veiklius pagėgiškius, o Algimanto Mackaus gimnazijos bendruomenė – vilčių ateičiai teikiančius gimnazistus.

Susitikime viešnia pasidalijo įžvalgomis ir idėjomis apie diasporos politikos darbą savivaldybės lygmeniu, kraštiečių telkimą. Aptartos būsimos veiklos ir nuspręsta, jog šiemet, 140-ųjų Rambyno Joninių proga, birželio 22-ąją paskelbti Pasaulio pagėgiškių sueigos diena. Galbūt kitais metais šios sueigos data bus kita, nes, pasak J. Caspersen, dažnai lietuviai išeivijoje taip pat švenčia Jonines ir gali neatvykti į Lietuvą.

Akcentuojame, kad Martyno Jankaus muziejuje birželio 22-ąją vyksiančioje sueigoje yra laukiamas kiekvienas kažkada čia gimęs, gyvenęs, prisimenantis savo gimtinę, norintis sutikti buvusius kaimynus ar bičiulius irnesvarbu kur šiuo metu gyvenantis – Čikagoje ar Tauragėje.

Tikimės visų aktyvaus įsitraukimo dalijantis šia žinia įvairiomis informacijos sklaidos priemonėmis.

Maloniai primename, kad nuo šių metų pradžios Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija, atliekanti Lietuvos diasporos politikos koordinavimo funkciją, specialioje interneto svetainėje www.griztu.lt, telefonu +37052525001 ir elektroniniu paštu griztu@urm.lt teikia informaciją grįžtantiems, atvykstantiems ar svarstantiems apie grįžimą Lietuvos diasporos atstovams.

grupė
Dalintis
Skip to content