Lietuvos kultūros taryba skyrė dalinį finansavimą Meno plenerui Bitėnuose

LKTPagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejų pasiekė džiugi žinia. Lietuvos kultūros taryba skyrė dalinį finansavimą teiktam projektui „Meno pleneras „Mažosios Lietuvos ženklai: knygnešiai – lietuvybės misionieriai“, skirtas Spaudos atgavimo 120-ajai sukakčiai paminėti“. Teikta paraiška regioninės kultūros tarybos buvo įvertinta 88,75 balais, o projekto įgyvendinimui skirta 5500,00 Eur.

2024 m. liepos 31 d. numatomas plenero atidarymo renginys, kuriame susipažinsime su menininkais, jų kūryboje dominuojančiomis tendencijomis, naudojama technika. Muziejus, kasmet organizuodamas meno plenerus, kreipiasi į Lietuvos dalininkų sąjungą dėl profesionalių dailininkų delegavimo ir nuolat sulaukia pagalbos iš skirtingų LDS padalinių. Pagrindinė plenerų tema – „Mažosios Lietuvos ženklai“ su kasmet kitomis aktualiomis tų metų potemėmis, įpareigoja iš kitų etnografinių regionų atvykusius menininkus įsitraukti į Mažosios Lietuvos regiono pažinimą. Išskirtinė gamta, liuteronybės įtakota etnokultūra ir architektūra suformuoja visai kitą menininko žvilgsnį į daugeliui nepažįstamą etnografinį Mažosios Lietuvos regioną. Bendradarbiaujant su Pagėgių krašto turizmo ir verslo informacijos centru, plenero dalyviams bus suorganizuotos pažintinės ekskursijos ne tik po Pagėgių kraštą. Aplankysime vietas, per kur ėjo knygnešių keliai: Smalininkai, Jurbarkas, Tauragė, Lauksargiai, Plaškiai, Katyčiai. Patirti įspūdžiai ir išgirstos istorijos taps būsimųjų meno kūrinių pagrindu. Šių metų plenero dalyvius pagloboti ir su Kintuose bei Rusnėje tuo pat metu organizuojamų plenerų dalyviais supažindinti maloniai sutiko Kintų Vydūno kultūros centras ir Salos etnokultūros centras. Dešimties dienų meno pleneras svarbus kultūrinis reiškinys Pagėgių krašto ir aplinkinių rajonų bendruomenėms.

Nuo 2004-ųjų kasmet organizuojamas Martyno Jankaus gimtadienis rugpjūčio 7-ąją, peraugo į didelį tradicinį vasaros renginį „Sueiga pas Martyną Jankų“. Šių metų plenero kūrybinės impresijos visuomenei bus pristatytos būtent Sueigos dieną. Plenero pabaigą vainikuos koncertas. Tikimasi, kad Lietuvos kultūros tarybos dalinio finansavimo dėka lietuviškos Spaudos atgavimo 120-mečio sukaktis bus pažymėta tinkamai, o Mažosios Lietuvos paveikslų sodas pražys naujais Mažosios Lietuvos ženklais, įprasminančiais Mažosios Lietuvos asmenybes, istoriją ir paveldą.

Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejaus informacija

Dalintis
Skip to content