MARTYNO JANKAUS MUZIEJAUS TRADICINIAI RENGINIAI

Tarptautinė muziejų naktis

Nuo 2007 metų Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejus dalyvauja tarptautiniame renginyje Muziejų naktis. Šis renginys tapo tradiciniu, laukiamu ne tik Pagėgių krašto bendruomenės, bet ir aplinkinių savivaldybių gyventojų. Nakties renginys organizuojamas šalia muziejaus, 3 ha plote įkurtame Mažosios Lietuvos paveikslų sode – galerijoje po atviru dangumi. Šis renginys leidžia lankytojui pajusti daugybę neišdildomų įspūdžių, nes čia pateikiama tikra menų sintezė: baletas, styginių kvartetas, solistai, dainuojamosios poezijos atstovai, džiazo vokalistai, poezija, spektakliai – kasmet vis nauja, kasmet vis kita. Šio renginio organizatoriams atrodo svarbiausia tai, kad profesionalų meną gali pamatyti, išgirsti ir pajusti paprasti kaimo žmonės. 

Tarptautinis profesionalių dailininkų pleneras „Mažosios Lietuvos paveikslų sodo gijos“

Mažosios Lietuvos paveikslų sodas – monumentalių paveikslų galerija po atviru dangumi – įkurtas 2003 metais, žavintis lankytojus ir laukiantis jų ištisus metus. Vilnietis menotyrininkas Saulius Pilinkus pirmajam plenerui subūrė vilniečius dailininkus Audrių Gražį, Liną Liansbergį, Laisvydę Šalčiūtę, Kęstutį Grigaliūną ir klaipėdietį Daną Andriulionį. Minint Martyno Jankaus 145 – ąjį gimimo jubiliejų pirmieji dailininkų darbai buvo pristatyti visuomenei ir sulaukė palankaus vertinimo. Mažosios Lietuvos paveikslų sodas augo ir plėtėsi kiekvienais metais, pasipuošdamas naujais paveikslų žiedais. Per daugiau kaip dešimtmetį Mažosios Lietuvos kultūros ir istorijos kūrybines interpretacijas čia paliko apie pusšimtis Lietuvos ir užsienio dailininkų, tarp jų Aloyzas Stasiulevičius, Anglina Banytė, Juozas Vosylius, Sigutė Ach, Arvydas Kašauskas, Vytautas Kaunas, Jūratė Mitalienė, Rūta Eidukaitytė, Saulius Rudzikas, Virgis Ruseckas, Justina Puidokaitė, Agata Borowa (Lenkija), Irakli Gabecadze (Gruzija), Nikolai Kraneis (Bulgarija/Vokietija) ir kiti žinomi menininkai. Įkvėpti įspūdingos Bitėnų ir Rambyno kalno aplinkos, tapo naujus dailės kūrinius, kuriuos visuomenė pirmą kartą išvysta per Sueigą pas Martyną Jankų Bitėnuose. Pleneras ne tik vasaros dailės mokykla, bet ir bendravimas, savo krašto istorijos ir savęs pažinimas gamtoje.  Šis unikalus kultūros objektas papildytas dar ne kartą lankytojus nustebins netikėtais spalvų deriniais ir kūrybingumu. 

Sueiga pas Martyną Jankų

Pagėgių krašto kultūriniam gyvenimui  naujumo įnešė muziejaus darbuotojų organizuojamos Sueigos pas Martyną Jankų. Graži Sueigos tradicija buvo atgaivinta 2003 m. rugpjūčio 7 d., minint 145-ąsias M. Jankaus gimimo metines. Dėl didelio  pasisekimo Sueigos pradėtos rengti kasmet, minint aušrininko, spaustuvininko, Tilžės akto signataro, Lietuvos Valstybės Tarybos nario Martyno Jankaus gimimo dieną. Jos ne tik garsina unikalų Rambyno-Bitėnų istorinį, gamtinį ansamblį, bet ir primena visuomenei reikšmingus krašto įvykius. 2004 metais paminėtas lietuviškos spaudos lotyniškais rašmenimis atgavimo šimtmetis, 2005 metų Sueiga buvo skirta Mažosios Lietuvos istorijos, kultūros ir paveldo išsaugojimui.

2008 m. paminėtos 150-osios Martyno Jankaus, vadinamo Mažosios Lietuvos prezidentu, gimimo metinės. Į tradicine tapusią Sueigą pas Martyną Jankų Bitėnuose kviečiami laikraščių redaktoriai, spaustuvių ir leidyklų vadovai, knygnešių palikuoniai, muziejininkai, politikai, fotografai, istorikai, Mažosios Lietuvos kultūros žinovai ir puoselėtojai. Sueigų metu organizuojamos konferencijos, plenerai, edukaciniai renginiai. Juose dalyvauja Pagėgių savivaldybės kaimo bendruomenių atstovai, svečiai.

Skip to content